18-07-15

Sarajevo - Banja Luka

Vandaag wordt de laatste dag in Bosnië - Herzegovina. Het land blijft me verbazen. Zeer goed verzorgde wegen, rustige mensen op de baan, zeer weinig vrachtvervoer langs de nationale wegen en geen files. We nemen het enige stukje autosnelweg  tussen Sarajevo en Zenica. We betalen er 5,50 BAM ( Bosnische Mark) voor, omgerekend 2,70 Euro. Iets voor Zenica verlaten we de autoweg richting Jajce.

In Jajce vinden we een spectaculaire waterval : een mini-Niagara Falls (foto's).

Jajce.JPG

Jajce 10.JPG

Voor we naar ons optrekje toestomen, want het blijft hier uiterst warm, brengen we een blitzbezoekje aan Banja Luka, de hoofdstad van de noordelijke Servische deelrepubliek. Ze heten het hier REPUBLICA SRPSKA.

We parkeren in een ondergrondse garage om de auto een beetje koel te kunnen houden. We begeven ons naar de Saborni Hram Hrista Spasitelja moskee. Het is een tamelijk grote moskee met gouden koepels (foto).

Saborni Hram Hrista Spasitelja.JPG

We wandelen voorbij het Presidentieel Paleis naar de iets verderop gelegen Basilica Bonaventura. Een zeer moderne kerk met een klokkentoren in de vorm van een giraffenkop, dat vinden wij althans (foto).

Katedrala sv. Bonaventure.JPG

Aan de andere zijde van de brede laan staat het Partizanen monument (foto).

Partizanenmonument.JPG

Nu nog naar ons logeeradres 4 Km verderop. Apartmani Trojka ligt op een heuvel met uitzicht op de stad Banja Luca. We betalen 30 Euro voor een overnachting. Het is een ruim modern appartement met airco :maar op de Balkan betekent airco wel eens een gewone luchtblazer, en niet eens koude lucht. Dus bij het opstellen van deze blog, zit ik te zweten als een rund.

17-07-15

Mostar - Sarajevo

Bosnië - Herzegovina is een zeer mooi land. Diep uitgesneden rivierbeddingen afgebakend met enorme rotsmassa 's. Een hooggebergte met grootse landschappen.

We volgen een groot deel van vandaag de rivier Neretva en passeren plaatsjes als Ostrozac en Konjic (foto).

Konjic.JPG

We kunnen rustig vorderen : vandaag en morgen staan er geen vervelende grenscontroles op het programma.

Na een dikke 2 uur rijden staan we al in het centrum van Sarajevo. We huren voor 95 Euro bij Apartments Casa United. De beloofde keuken is niet aanwezig en vandaag wordt het Suikerfeest gevierd bij de Moslims. Gevolg : op enkele souvenierkraampjes in het oude stadsgedeelte na, is zo goed als alles  hier gesloten.

Ons bezoek aan de stad starten we bij de Kunstacademie, een prachtig gebouw (foto).

Kunstacademie 2.JPG

We zetten onze tocht verder langs de Miljacka -rivier tot aan het Austrija Trg. Op het plein werd de aartshertog van Oostenrijk Frans Ferdinand op 28 juni 1914 doodgeschoten door een Servisch nationalist. Het was de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Terug de Miljacka over langs de Latinska Cuprija (foto).

Latinska Cuprija.JPG

We volgen de oever van de rivier naar het oosten en belanden zo bij de Nationale Bibliotheek, het vroegere stadhuis (foto).

Nationale Bib.JPG

Langs het Duivenplein ( Sebilj ) en de Bazaar komen we in de Ferhadjia terecht. Dit is normaal de levendige winkelstraat van de stad. Levendig en druk is ze nu ook, maar de winkels zijn bijna allemaal gesloten. We stappen nog voorbij de Heilig Hart Kathedraal waar op de voordeur de foto van onze aartsbisschop Leonard prijkt : je komt ook overal Belgen tegen Lachen.

Overal in de stad zie je nog de gevolgen van de recente oorlog tegen de Serviërs ( 1992-1995 ). Kogelinslagen sieren nog vele gevels. In het Veliki  Park staat een monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde kinderen van Sarajevo : 5 kleine zuilen vermelden de namen. Het zijn er honderden. Ook het beeld van de Roepende Vader vind je in dit park. De vader roept  zijn kinderen om zich over te geven aan de Serviërs die beloofd hebben hen niets te doen. Enkele dagen later worden ze allen dood teruggevonden. Vermoord door Servische kogels (foto).

daar na met kinderen vermoord.JPG

We besluiten de dag met een etentje bij Mc Donalds : de eerste frieten in twee weken en dat smaakt.

15-07-15

Tirana - Dubrovnik - Mostar

Het vertrek in Tirana valt wat tegen. Enorm druk. De hoofdstedelingen hebben nog nooit van een rijvak gehoord, laat staan er één gezien. Na een uurtje puffen zitten we eindelijk op de grote baan richting Shkoder. Het stuk tussen Tirana en deze noordelijke stad is het slechtste van Albanie.

Na Shkoder gaat het terug vlot en is de baan ook terug goed berijdbaar. Maar dan volgt de grensovergang Albanie-Montenegro. Ik denk dat onze douaneman aan Albanese kant niet kon schrijven : hij is wel 10 minuten bezig geweest met het ingeven van onze namen op zijn computer. Een halfuur later staan we eindelijk op Montenegrijnse bodem.

In Montenegro zijn de wegen tamelijk goed onderhouden. Soms zijn ze zeer smal. We laten de hoofdstad Podgorica links liggen en vervolgen onze weg naar Niksic. Onderweg bezoeken we het Monastir Ostrog. Een klooster volledig in een berg gebouwd (foto).

Manastir Ostrog 9.JPG

De tocht te voet omhoog is wel niet van de poes (foto). Meer dan 200 trappen !

Manastir Ostrog.JPG

Daarna rijden we door het prachtige en bergachtige land dat Montenegro toch wel is.

We rijden nu richting Trebinje in Bosnië en naderen de volgende grenspost : deze van Montenegro met Bosnië. Het is één van de vlotste tot nu toe. In Bosnië zelf is het traag opschieten en oppassen geblazen voor loslopende koeien (foto).

koeien in Bosnië.JPG

Na Trebinje ligt onze volgende grensovergang in het verschiet, deze van Bosnië met Kroatië. Bijna een uur hebben we hier aangeschoven met maar een 30-tal wagens voor ons. Sommige wagens werden onderste boven gehaald, zelfs de motorkap moest open. Uiteindelijk is het onze beurt en het moet zijn dat ik mooie ogen heb, want de vrouwelijke douanebeambte liet me onmiddellijk door .

Rond 18u bereiken we dan Dubrovnik (foto).

Dubrovnik 5.JPG

We bezoeken onmiddellijk de oude en ommuurde stad. Het is een echte aanrader. Langs de Pilepoort lopen we het oude stadscentrum binnen, voorbij de Grote Fontein van Onofrio komen we in Stradun terecht. Stradun is de grote geplaveide winkelstraat die het westen met het oosten van de stad verbindt. Aan de oostkant van deze straat vinden we het Sponza Paleis (foto),

Sponza Paleis.JPG

De Blasiuskerk, het Rector Paleis, de kathedraal en het Dominicaner Klooster. Door een klein poortje komen we in de haven terecht. Daar ligt toevallig het schip dat figureert in Game of Trones (foto).

Game of trones boot 2.JPG

Na een lekker ijsje stappen we terug naar ons Apartman Nina @ Anita, waar we voor 80 Euro per nacht een zwoele studio krijgen. Tot nu toe ons slechtste logement.

De volgende dag leidt ons langs de schilderachtige Adriatisch kust èn weer drie grensposten. De grensposten liggen hier voor het rapen. Vooral de laatste grenspost, deze van Kroatië naar Bosnië - Herzegovina is weer de moeite waard. 40 minuten was het verdict.

Maar Herzegovina, het zuiden van het land, is prachtig. We houden eerst halt bij de watervallen van Kravice. Rondom dendert het water naar beneden en de autochtone bewoners komen zich baden in het zuivere water (foto).

Kravice 4.JPG

Daarna stoppen we in Blagaj. Het Derwisj House staat tegen de rots geplakt (foto).

Blagaj 11.JPG

En dan maar verder naar het 10 Km verder gelegen Mostar. We logeren er in Casa Mostar. De familie, die het appartement runt, heeft tijdens de oorlog ( rond 1992 ) in Antwerpen gewoond. De dochter spreekt nog een klein beetje Nederlands. Het is een prachtig appartement met alles erop en eraan. 50 Euro voor één nacht.

De oude stad en de bekende brug, de Stari Most, liggen op enkele honderden meters van ons verblijf.  We slenteren door de smalle , verkeersvrije straatjes rond de oude brug en steken de Neretva over via de Stari Most (foto).

Stari Most 2.JPG

We houden het vandaag kort en genieten nog van de airco op ons stekje hier : het was hier vandaag soms 45°C en in de file aan een grenspost is dat , ik garandeer het je, HEET (foto).

Bosnie.jpg