07-07-17

Gdansk-Kaunas

7 Juli 2017

Rond 10 u verlaten we Gdansk. Het eerste uur vorderen we slechts 40 Km op en naast een bouwwerf : de Polen leggen nl. een autosnelweg aan richting het oosten. Tot de middag slingeren we door het Poolse platteland langs slechte smalle wegen vol gaten. Zo bereiken we het sanctuarium van Swieta Lipka (foto).

Swieta Lipka.JPG

Daarna worden de wegen terug breder en beter. We rijden langs tientallen meren en pittoreske dorpjes, waar de ooievaars de tijd van hun leven hebben.

binnenland Polen.JPG

 We rijden Litouwen binnen en bereiken ons appartement Napoleon Hill te Kaunas rond 19 u plaatselijke tijd. Ze lopen hier een uur voor op onze tijd. Het appartement ligt 4 hoog en er is geen lift. Het is wel zeer luxueus.

's Avonds bezoeken we Kaunas, de vroegere hoofdstad van Litouwen. We maken een wandeling vanaf het centrale plein waar het Raadhuis zich bevindt. De inwoners spreken over de Witte Zwaan (foto).

Kaunas - Raadhuis 2.JPG

We lopen door de oude binnenstad en nemen Laives Street tot aan de Russisch-Orthodoxe kathedraal van Sint-Michiel (foto). We keren terug naar het centrale plein en maken nog een ommetje langs het Castle.

swietalipka,litouwen,kaunas

Vermoeid en voldaan begeven we ons naar het appartement.

Waanrode-Berlin-Gdansk

5 Juli 2017.

Ik begin, alleen in de auto, aan onze Baltische reis. Alleen, omdat Marina vandaag nog moet gaan werken.

Zoals gewoonlijk verloopt de reis door Duitsland met veel horten en stoten. Honderden snelheidsbeperkingen ( ik werd weer maar eens geflitst ), tientallen bouwwerven en de vele files halen de snelheid danig naar beneden.

Mijn eerste uitstap doe ik bij de vroegere grensovergang te Marienborn (foto).

Marienborn 5.JPGDit was vanaf 1945 de beruchte grenspost tussen Oost- en West-Duitsland. Door de val van de 'Muur' en het opdoeken van het 'IJzeren Gordijn' in 1989 verdween dit spook van het verleden. Nu is het een curiosum.

 

 

Rond 17 u arriveer ik in het hotel 'Havel Lodge' aan de Tegeler See. Marina landt om 20 u nog op de luchthaven 'Tegel' te Berlijn. Haar ophalen blijkt een koud kunstje cool.

 

 

 

6 juli 2017.

We vertrekken om 10 u onder een stralende zon richting Polen.

Onze eerste uitstap is Szczetin, een oude universiteitsstad. We bezoeken een deel van de oude stad. Vooral het kasteel van de hertogen van Pommeren (foto) kan ons bekoren.

Szczetin 7.JPG

Daarna ontdekken we het echte Polen. Autosnelwegen zijn een zeldzaamheid hier in het noorden van het land. maar vooral de weidsheid van het land boeit ons. Veel groene ruimtes en dichte bossen zijn vandaag ons deel. Minder is de rijstijl van de Poolse kamikaze-piloten. Ze lappen de maximumsnelheden zwaar aan hun laars maar vooral hun inhaalmanoeuvres doen ons best wel schrikken.

Rond 19 u betrekken we een modern appartement op 5 Km van Gdansk.

Gdansk - Brama Zlota.JPGNa een zeer korte pauze bezoeken we het centrum van Gdansk. We parkeren de wagen in de buurt van de Gouden Poort (Brama Zlota) foto. We flaneren door Dluga Street (de 'Meir' van Gdansk) langs Fontanna Neptuna tot de Groene poort (Brama Zielona). Daar slaan we linksaf langs het water voorbij de Brama Chlebnika, de Brama Mariacka en de Brama Swietojanska. Over deze laatste ligt de SS.Soldek, een oude stoomboot. We slenteren verder door de oude stad langs de Basilica Mariacka en de Fontanna Czterech Kwartalow (fontein van de 4 leeuwen).

 

Tegen zonsondergang bevinden we ons op de scheepswerf van Gdansk. Daar ontstond in het begin van de jaren '80 de vakbond Solidarnosc. Deze speelde een enorme rol in de val van de communistische regimes in Oost-Europa. Lech Walesa, de latere president van Polen, was hun belangrijkste leider. In hun streven naar betere werkomstandigheden en meer vrijheid werden tientallen arbeiders doodgeschoten bij gewelddadige betogingen. Het monument aan de werf (foto) moet deze gesneuvelden gedenken.

Gdansk - Solidarnosc.JPG

 

19-07-15

Banja Luka - Ljubljana

We verlaten zo vlug mogelijk onze sauna in Banja Luka. Eerst hebben we een stuk betalende snelweg die ons omgerekend 1 Euro kost. Even voor de grens tanken we de auto vol. De Diesel staat hier 1,97 Bam ( één Euro ) geprijsd. We zijn al bevreesd voor de grensovergang, maar deze verloopt zeer vlot.

In Kroatie rijden we langs Zagreb tot de grens met Slovenië over een betalende snelweg : totaal iets minder dan 6 Euro tol. Voor de grens schaffen we een 7-dagen snelwegvignet voor Slovenië aan : 15 Euro. Ook deze grensovergang verloopt noemenswaardige problemen. We zijn nu terug in de Eurozone en dat voelt als thuis.

Om 14 uur bereiken we ons nieuwe verblijf : Vila Ema in Ljubljana. Zeer netjes, echte airco, ruim, aparte slaapkamer en zeer vriendelijke gastvrouw. We krijgen een zeer degelijke info over Ljubljana. Even naar de Tour kijken.  Marina doet een schoonheidsslaapje.

We rijden met de wagen tot hartje stad en parkeren ondergronds naast de Drakenbrug.

Onze wandeling kan beginnen. Ljubljana is de stad van de bruggen : er zijn 4 belangrijke. De Drakenbrug of Zmajski Most, de Schoenmakersbrug of Cevljarski Most, de Slagersbrug of Mesarski Most en de belangrijkste : de Tromostovje. Deze laatste is een brug die uit drie delen bestaat. Foto 's bruggen :

Zmajski Most

Zmajski Most.JPG

Cevljarski Most

Cevljarski Most.JPG

Mesarski Most

Mesarski Most 2.JPG

Tromostovje

Tromostovje 2.JPG

We passeren op onze tocht de Centrale markt met zijn zuilengalerij en komen zo op het belangrijke Presernov Plein terecht (foto).

Presernov Trg 4.JPG

We zetten onze tocht verder langs de de Neboticnic ( een oude wolkenkrabber), de Nationale Galerij, het Nationaal museum, het Parlement, het Congresplein, de Universiteit en de Bibliotheek. We steken de Ljubljanica rivier over en komen voorbij de Town Hall en de Kathedraal. Op het Krekop Trg nemen we de kabelcabine voor 4 Euro per persoon naar het Ljubljanski Grad ( foto ).

Ljubljanski Grad 2.JPG

Dit fort regeert over de stad. De eerste overblijfselen, hier gevonden, dateren van 5.000 jaar geleden. Het fort is mooi gerestaureerd en van op de grote toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn ruime omgeving.

Moe en voldaan keren we terug naar ons appartement waar we onszelf een koude schotel maken. En dat smaakt bij zo'n hitte. Want de temperatuur op de Balkan geraakt maar niet onder de 35°C.