15-07-17

Daugavpils-Vilnius

15 Juli 2017

We rijden de laatste kilometers op Lets grondgebied aan een slakkengangetje. Letland is qua wegeninfrastructuur erbarmelijk. We rijden precies 24 Km het eerste uur. Men is overal bezig met de aanleg van betere wegen en daar horen alternerende verkeerslichten bij. Aan zo'n licht sta je welgeteld 8 minuten stil.

Vlak voor de Litouwse grens worden we staande gehouden door de Letse politie. De man vraagt kordaat alle papieren van de auto. Wanneer blijkt dat alles OK is, begint hij een babbeltje te slaan over onze reisplannen. Vriendelijke mensen die Letten.

Het oosten van Litouwen lijkt een beetje op teletubbie-land. Veel golvende velden en weides met hier en daar een vijver. Er is hier ook opmerkelijk meer verkeer dan in de overige Baltische staten. Rond de middag arriveren we te Purnuskes, het geografische middelpunt van het werelddeel Europa (foto).

Purnuskes 6.JPG

20 Km verder staan we al in het Europapark. De inkom bedraagt 9 euro pp. Het is een park vol beeldende kunst. Persoonlijk vind ik de reuzenstenen zeer geslaagd (foto).

Europapark 6.JPG

We brengen meer dan een uur door in het park en schieten nog enkele kiekjes. Een compilatie :

compilatie Europapark.png

Daarna begeven we ons naar ons appartement aan de oevers van de Neris en vlak bij het stadscentrum. Aan de buitenkant is het weer een zeer oud gebouw, maar het verblijf is piekfijn in orde, oef.

s' Avonds bezoeken we een deel van de stad en we steken de rivier eens over waar we een foto scoren van het fort van Vilnius.

Vilnius-Fort.JPG

16 Juli 2017

Vilnius - Drie Kruisen 2.JPG

 

Voor de middag trekken we naar de ' drie-kruisen-heuvel ' die over Vilnius uitkijkt. De drie kruisen boven op de heuvel waken over de stad foto). Aan de andere zijde van de heuvel dalen we de 250 trappen af onder de tonen van één of andere opera-aria (weet niet welke, ben maar een leek smile ).Tijdens de zomer zijn er in de stad optreden met verschillende soorten muziekgenres. We struinen verder door de straten en straatjes van de oude stad. Passeren de revue : de synagoge, het artilleriebastion, de Poort van de Dageraad, de Basiliaanse Poort, het Raadhuisplein met zijn Raadhuis en tenslotte het Presidentieel Paleis (foto). In de tuin staan verschillende beelden in keramiek. Nu even enkele uren uitblazen op ons appartement.

Vilnius - Presidentieel Paleis 4.JPG

Rond 19u bezoeken we het kunstmatige dorpje Belmontas op 5 Km van het centrum. Enkele sfeerbeelden :

purnuskes,middelpunt europa,europapark,vilnius,drie-kruisenberg

 

 

 

 

14-07-17

Tartu-Daugavpils

14 Juli 2017

Wegens het slechte weer van gisterenavond, besluiten we deze morgen om eens door de intellectuele hoofdstad van Estland te lopen. We parkeren de auto aan de oevers van de Emajogi en slenteren naar het hoogstgelegen deel van de stad. Daar vinden we achtereenvolgens de Duivelsbrug, de ruines van de Toompkerk en de Engelenbrug (foto). De legende zegt dat de wens die je doet terwijl je over de brug stapt, zal uitkomen. Je moet wel de ganse tijd de adem inhouden. We hebben het geprobeerd.

Tartu-Engelenbrug.JPG

 We dalen af naar het Raadhuisplein tot aan de fontein van de 'Kussende studenten' (foto).

Tartu-Kussende studenten 2.JPG

Vandaag willen we de Russische grens zien. Daarvoor moeten we door het echte binnenland van Estland en Letland. Tientallen meren en vijvers, enorm veel bos en braakliggende gronden, dorpjes met houten huizen, verlaten wegen en ander natuurschoon zijn ons deel. 's Middags picknicken we in het lieflijke Estse dorpje Plaani (foto).

Plaani.JPG

Vanaf de grens met Letland zijn de wegen terug in slechtere staat.

Goliseva - grens Letland-Rusland.JPGToch bereiken we heelhuids de Lets-Russische grens in Goliseva (foto). We maken een praatje met de Letse douanier, die ons in zijn beste Engels uitlegt dat hij de Europese buitengrens streng bewaakt. Hij had ons zien rondwandelen en foto's maken in de buurt van de grenspost, en sprak er ons op aan. Druk was de grenspost niet en vrachtwagens konden er niet door : aan Russische zijde liep er alleen een quasi onberijdbare modderweg.

 

 

 

Restte ons alleen nog een trip van 150 Km naar Daugavpils waar we de nacht zullen doorbrengen in zo'n typisch Russisch woonblok. Appartementen van nauwelijks 40 m² gestapeld in grote grijze blokken van zes hoog. We verblijven op de 4de verdieping. Qua hygiëne is het op het randje, maar we maken er het beste van.

13-07-17

Tallinn-Tartu

13 juli 2017

We vertrekken bij een stralend zonnetje. Toch is het thema van de dag : water. Voor degenen die het nog niet moesten weten : ik geniet van watervallen. Wel, vandaag wordt het een mooie dag.

Oostwaarts van Tallinn komen we eerst bij de Jagala Juga (foto). Bij zeer zware regen is de waterval breder dan vandaag.

IMGP3510.JPG

We volgen nu de kust van de Finse Golf richting de Russische grens. Het noorden van Estland is dun bevolkt en zeer groen, zoals de rest van het land. Estland : 1.250.000 inwoners voor 1,5 keer de oppervlakte van Belgie. We naderen rond de middag de Valaste Juga (foto). Een smal beekje stort zich hier meer dan 30 m diep in zee.

IMGP3516.JPG

Nu draaien we zuidwaarts en rijden door eindeloze bossen tot het Peipsimeer (foto). Het meer vormt de grens met Rusland. Langs de weg verschijnen verschillende 'SUITSUKALA' kramen. Men verkoopt er gerookte en gebakken vis zoals thuis frieten worden verkocht.

Jagala Juga, Valaste Juga

Wat ons opvalt zijn de vele klinkers in de Estse taal : ik denk dat de Polen hun klinkers met vrachtwagens richting Estland sturen wink.

Jagala Juga, Valaste Juga,Peipsimeer,

Om het thema 'water' te besluiten krijgen we bij aankomst in onze Tigutorn-toren (foto), waar we verblijven, een fikse hoosbui over ons heen.

Jagala Juga, Valaste Juga,Peipsimeer,