21-07-17

Mühlbach am Hochkönig-Ghedi-Rousset

21 Juli 2017

De komende twee dagen staan de Alpen centraal. Deze morgen was het al blij ontwaken met het zonnetje dat scheen op de Hochkönig. Vanop ons terras doemt de alpenreus langzaam uit de wolken op (foto).

IMGP3830.JPG

Het is vandaag ook een dag van uitersten. Eerst mooie opklaringen en daarna een zware regenbui waarin de temperatuur daalt tot 13°C.

We nemen de Felbertauernstrasse met bijhorende tunnel ( 11 euro tolgeld). Dit om het drukke verkeer te ontlopen. Enkele kilometers na de tunnel slaan we rechtsaf richting de Staller Sattel (2052 m). Een zeer rustige baan tot we boven op de top een merkwaardig verkeersbord spotten (foto).

IMGP3834.JPG

Zoals je ziet heb je hier per uur een kwartier groen. Voor het bord staan de parkings vol en keuvelen de mensen rustig met elkaar. We hebben eigenlijk geluk want we moeten maar een kwartier wachten. Bij de afdaling begrijpen we de regel : de baan is zeer smal en erg bochtig.

Boven op de top was het 15°C. Gestaag loopt de temperatuur op. En tegen dat we in de file staan tussen Trento en Brescia is het zowaar 34°C.

Ghedi, waar we vandaag verblijven, ligt 15 Km van Brescia. We komen in een ruim, aircogekoeld appartement terecht. Behoorlijk proper maar nog met stopcontacten van in de tijd van Mussolini vrees ik. Onze stekkers passen er niet op. Het zal behelpen worden.

22 Juli 2017

Vandaag volgen we de Po stroomopwaarts richting Torino. Dit omdat ze in Frankrijk code rood geven en dus veel fileleed voorspellen. We trekken Frankrijk binnen langs de Montgenèvre en dalen af tot Briançon.

In de late namiddag picknicken we met zicht op de Alpen (foto).

Omgeving Eyglier.JPG

Over Sisteron bereiken we Aix-en-Provence, de stad van Paul Cézanne. Alleen door zijn vele fonteinen al een bezoekje waard. Op de foto zie je de beroemdste.

Aix-en Provence- fontein.JPG

We logeren vandaag in Rousset, 25 Km van Aix-en-Provence, in een aparthotel. Een verouderd vakantiedomein met een appartement waar van ver een vod is doorgesmeten frown.

Voor ik dit reisverslag afsluit, moet er mij toch nog iets van het hart.

De Baltische, Poolse en Tsjechische appartementen waren uitstekend uitgerust en hadden prima internetverbindingen. Ze waren zeer modern, goed onderhouden en op één na, Daugavpils in Letland, zeer netjes.

In Duitsland, Italië en Frankrijk was het internet een ramp : zeer traag en dikwijls geen verbinding. Het was er ook beduidend minder proper en vooral ons Frans verblijf, dat bovendien het duurste van allemaal was, rook niet fris en was nauwelijks gepoetst.

De prijzen lagen in de Westeuropese landen veel hoger terwijl ze veel minder te bieden hadden : geen was- of afwasmachines, kleine TV's met slechte beeldkwaliteit, geen of weinig poetsmateriaal en vooral vuile afwassponsjes. Zo'n sponsje kost amper enkele centen, graag een nieuw en proper dan.

In het vroegere Oostblok doen de verhuurders nog moeite om hun klanten te plezieren. In het Westen mag je precies al content zijn dat ze je dulden in hun etablissement. Dit viel me ook al op bij onze Balkanreis twee jaar geleden. Toen de verhuurders ook stukken vriendelijker waren op de Balkan.

P.S. : van ons Spaans verblijf morgen in Olot weten we zeker dat het prijs-kwaliteit top is. We verbleven er namelijk al vorig jaar.

 

19-07-17

Warschau-Brno-Muhlbach am Hochkönig

19 Juli 2017

We ondervinden nog maar eens dat door Polen rijden de hel is. Je staat er even lang stil als dat je rijdt. En die Poolse chauffeurs blijven wegpiraten. Het is ook het enige land waar we regelmatig botsen op een verkeersongeval, waarvan vandaag een zeer zwaar met een tot pulp gereden vrachtwagen. Na uren zwoegen op de weg rijden we eindelijk Polen uit, Tsjechië binnen. We kopen een vignet voor 10 dagen van 310 Tsjechische kronen  ( 1 euro = ca 26 kronen) voor de snelwegen .

Het is vandaag zwoel met temperaturen boven de 30°C en dat zijn we niet meer gewoon. We halen opgelucht adem wanneer we rond 18 u ons gekoeld appartement in Brno bereiken.

IMGP3773.JPG

We blazen een kwartiertje uit en rijden met de auto tot hartje stad. We parkeren ons op 100 m van het oude centrum. We maken een wandeling langs een roze tank en een paard met enorm lange poten (foto) naar de astronomische klok (foto) en zo tot het centrale plein met zijn fontein.

IMGP3777.JPG

Daarna nog even langs en rond de Petrus en Paulus Kathedraal waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. We keren loom stappend naar de wagen terug om te gaan genieten van ons koel appartement.

20 Juli 2017

Voor de middag gaan we ondergronds in Brno. We dalen af naar het tweede grootste ossuarium van Europa. We betalen 140 kronen pp. Door de verschrikkelijke epidemies van pest en cholera, en de 30-jarige oorlog in het begin van de 18de eeuw, was er plaatsgebrek op het kerkhof. Na enkele jaren werden de mensen al ontgraven om plaats te maken voor nieuwe slachtoffers. Hun beenderen werden dan ondergronds opgeslagen. Zo ontstond het ossuarium. Het is wel een beetje luguber (foto).

Brno-Ossuarium (8).JPG

Daarna trekken we de berg op door het Spilberk Park. Een groene oase binnen de stad met op de top het Kasteel van Spilberk (Hrad Spilberk). Een enorme burcht met een hijskraan uit de Middeleeuwen. Onderweg genieten we van de vergezichten over Brno.

Het is vandaag een zeer zwoele en zwaar bewolkte dag met temperaturen rond 35°C. Iets ten zuiden van de Tsjechische stad Znojmo en vlak tegen de Oostenrijkse grens stoten we op Excalibur City. Je komt precies in de set van 'Game of Trones' terecht (foto). Maar ook in de wereld van Merlijn de Tovenaar, ridders en andere filmsets. Kitscherig, maar het heeft zijn charme.

Znojmo- Excalibur City (2).JPG

Daarna rest nog een lange rit tot 50 Km onder Salzburg waar we op 800m hoogte verblijven in een zeer ruim en net appartement. De internetverbinding is wel van een erbarmelijke kwaliteit. Spijtig dat we vanaf Salzburg en de rest van de avond striemende regen - en onweersbuien over ons heen krijgen.

Brno - Park Spilberk (6).JPG

Een middeleeuwse hijskraan

 

17-07-17

Vilnius-Warschau

17 Juli 2017

Vandaag wordt het een overgangsetappe. In de regen verlaten we rond de middag onze laatste Baltische staat, Litouwen. Het is er veel drukker dan in de vorige landen. De wegen zijn er wel in goede staat en het landschap blijft wondermooi.

In Polen zitten we terug tussen de verkeershooligans. Hier in het oosten zijn er wel veel minder werken aan de gang.

We bezoeken het vernietigingskamp van Treblinka (foto) waar 800.000 mensen werden vergast of gefusilleerd. In de jaren '60 werd er op de plaats een herinneringspark opgericht. Het is wel 5 Km wandelen om alles te bezichtigen. De inkom bedraagt 6 Zloty pp, nog geen  1,5 euro.

Treblinka 14.JPG

Na onze stop in Treblinka is er nog een merkwaardig voorval. We volgen de bewegwijzering richting hoofdstad en plots rijst er een hoge berm op en sluit de weg volledig af. Iedereen moet rechtsomkeer maken en zijn plan trekken. Niks bewegwijzering. We volgen dan maar een Pool die blijkbaar dezelfde weg op moet en na een half uurtje zitten we eindelijk terug op koers.

Ons appartement in Warschau is zeer modern ingericht en proper. Een winkel onder het appartement en een ondergrondse garage maken ons geluk compleet.

18 Juli 2017

Deze namiddag gaan we Warschau onveilig maken. We parkeren de auto in de buurt van de oude stad. Het eerste monument op onze weg is de Barbacane en de bijhorende stadsmuur (foto).

treblinka

Daarna gaat het via het oude marktplein naar Plac Zankowy waar het Koninklijk Paleis en de 'Zygmunt Zuil' zich bevinden. Je hebt hier ook een mooi zicht op de hoger gelegen oude stad (foto) en aan de andere zijde op het 'Nationaal Stadion'.

treblinka

Daarna is het een flink eind stappen tot het 'Monument voor de Helden van het Getto'. Het herdenkt de opstand van de Joden in 1943 in het Getto van de stad. Ze wilden  niet hun vrijheid terug maar wel eervol sterven. Dan volgt het Krasinski Park met zijn gelijknamig paleis en het Monument voor de Helden van Warschau (foto) even verderop.

treblinka, Warschau, Barbacane, Zygmunt zuil,

We keren nu terug naar de auto via het nieuwe marktplein en het beeld van Maria Curie en verplaatsen ons daarna naar de parking op Plac Defilad vlak voor het immense Cultuurpaleis. Gebouwd door de communistische leiders in de jaren '50 van vorige eeuw en toen het  tweede hoogste gebouw van Europa (foto).

treblinka, Warschau, Barbacane, Zygmunt zuil,

Nu nog even doorbijten in het warme Warschau tot het Saksische park met het 'Graf van de Onbekende Soldaat'. Daarna nemen we voor 7 Zloty een 90 minuten ticket voor de metror tot de 'Syrena van Warschau' aan de oever van de Wisla (foto).

treblinka, Warschau, Barbacane, Zygmunt zuil,

Moe en blij om de eerste dag van 25°C keren we terug naar ons appartement.