19-07-17

Warschau-Brno-Muhlbach am Hochkönig

19 Juli 2017

We ondervinden nog maar eens dat door Polen rijden de hel is. Je staat er even lang stil als dat je rijdt. En die Poolse chauffeurs blijven wegpiraten. Het is ook het enige land waar we regelmatig botsen op een verkeersongeval, waarvan vandaag een zeer zwaar met een tot pulp gereden vrachtwagen. Na uren zwoegen op de weg rijden we eindelijk Polen uit, Tsjechië binnen. We kopen een vignet voor 10 dagen van 310 Tsjechische kronen  ( 1 euro = ca 26 kronen) voor de snelwegen .

Het is vandaag zwoel met temperaturen boven de 30°C en dat zijn we niet meer gewoon. We halen opgelucht adem wanneer we rond 18 u ons gekoeld appartement in Brno bereiken.

IMGP3773.JPG

We blazen een kwartiertje uit en rijden met de auto tot hartje stad. We parkeren ons op 100 m van het oude centrum. We maken een wandeling langs een roze tank en een paard met enorm lange poten (foto) naar de astronomische klok (foto) en zo tot het centrale plein met zijn fontein.

IMGP3777.JPG

Daarna nog even langs en rond de Petrus en Paulus Kathedraal waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. We keren loom stappend naar de wagen terug om te gaan genieten van ons koel appartement.

20 Juli 2017

Voor de middag gaan we ondergronds in Brno. We dalen af naar het tweede grootste ossuarium van Europa. We betalen 140 kronen pp. Door de verschrikkelijke epidemies van pest en cholera, en de 30-jarige oorlog in het begin van de 18de eeuw, was er plaatsgebrek op het kerkhof. Na enkele jaren werden de mensen al ontgraven om plaats te maken voor nieuwe slachtoffers. Hun beenderen werden dan ondergronds opgeslagen. Zo ontstond het ossuarium. Het is wel een beetje luguber (foto).

Brno-Ossuarium (8).JPG

Daarna trekken we de berg op door het Spilberk Park. Een groene oase binnen de stad met op de top het Kasteel van Spilberk (Hrad Spilberk). Een enorme burcht met een hijskraan uit de Middeleeuwen. Onderweg genieten we van de vergezichten over Brno.

Het is vandaag een zeer zwoele en zwaar bewolkte dag met temperaturen rond 35°C. Iets ten zuiden van de Tsjechische stad Znojmo en vlak tegen de Oostenrijkse grens stoten we op Excalibur City. Je komt precies in de set van 'Game of Trones' terecht (foto). Maar ook in de wereld van Merlijn de Tovenaar, ridders en andere filmsets. Kitscherig, maar het heeft zijn charme.

Znojmo- Excalibur City (2).JPG

Daarna rest nog een lange rit tot 50 Km onder Salzburg waar we op 800m hoogte verblijven in een zeer ruim en net appartement. De internetverbinding is wel van een erbarmelijke kwaliteit. Spijtig dat we vanaf Salzburg en de rest van de avond striemende regen - en onweersbuien over ons heen krijgen.

Brno - Park Spilberk (6).JPG

Een middeleeuwse hijskraan

 

De commentaren zijn gesloten.