14-07-17

Tartu-Daugavpils

14 Juli 2017

Wegens het slechte weer van gisterenavond, besluiten we deze morgen om eens door de intellectuele hoofdstad van Estland te lopen. We parkeren de auto aan de oevers van de Emajogi en slenteren naar het hoogstgelegen deel van de stad. Daar vinden we achtereenvolgens de Duivelsbrug, de ruines van de Toompkerk en de Engelenbrug (foto). De legende zegt dat de wens die je doet terwijl je over de brug stapt, zal uitkomen. Je moet wel de ganse tijd de adem inhouden. We hebben het geprobeerd.

Tartu-Engelenbrug.JPG

 We dalen af naar het Raadhuisplein tot aan de fontein van de 'Kussende studenten' (foto).

Tartu-Kussende studenten 2.JPG

Vandaag willen we de Russische grens zien. Daarvoor moeten we door het echte binnenland van Estland en Letland. Tientallen meren en vijvers, enorm veel bos en braakliggende gronden, dorpjes met houten huizen, verlaten wegen en ander natuurschoon zijn ons deel. 's Middags picknicken we in het lieflijke Estse dorpje Plaani (foto).

Plaani.JPG

Vanaf de grens met Letland zijn de wegen terug in slechtere staat.

Goliseva - grens Letland-Rusland.JPGToch bereiken we heelhuids de Lets-Russische grens in Goliseva (foto). We maken een praatje met de Letse douanier, die ons in zijn beste Engels uitlegt dat hij de Europese buitengrens streng bewaakt. Hij had ons zien rondwandelen en foto's maken in de buurt van de grenspost, en sprak er ons op aan. Druk was de grenspost niet en vrachtwagens konden er niet door : aan Russische zijde liep er alleen een quasi onberijdbare modderweg.

 

 

 

Restte ons alleen nog een trip van 150 Km naar Daugavpils waar we de nacht zullen doorbrengen in zo'n typisch Russisch woonblok. Appartementen van nauwelijks 40 m² gestapeld in grote grijze blokken van zes hoog. We verblijven op de 4de verdieping. Qua hygiëne is het op het randje, maar we maken er het beste van.

De commentaren zijn gesloten.