07-07-17

Waanrode-Berlin-Gdansk

5 Juli 2017.

Ik begin, alleen in de auto, aan onze Baltische reis. Alleen, omdat Marina vandaag nog moet gaan werken.

Zoals gewoonlijk verloopt de reis door Duitsland met veel horten en stoten. Honderden snelheidsbeperkingen ( ik werd weer maar eens geflitst ), tientallen bouwwerven en de vele files halen de snelheid danig naar beneden.

Mijn eerste uitstap doe ik bij de vroegere grensovergang te Marienborn (foto).

Marienborn 5.JPGDit was vanaf 1945 de beruchte grenspost tussen Oost- en West-Duitsland. Door de val van de 'Muur' en het opdoeken van het 'IJzeren Gordijn' in 1989 verdween dit spook van het verleden. Nu is het een curiosum.

 

 

Rond 17 u arriveer ik in het hotel 'Havel Lodge' aan de Tegeler See. Marina landt om 20 u nog op de luchthaven 'Tegel' te Berlijn. Haar ophalen blijkt een koud kunstje cool.

 

 

 

6 juli 2017.

We vertrekken om 10 u onder een stralende zon richting Polen.

Onze eerste uitstap is Szczetin, een oude universiteitsstad. We bezoeken een deel van de oude stad. Vooral het kasteel van de hertogen van Pommeren (foto) kan ons bekoren.

Szczetin 7.JPG

Daarna ontdekken we het echte Polen. Autosnelwegen zijn een zeldzaamheid hier in het noorden van het land. maar vooral de weidsheid van het land boeit ons. Veel groene ruimtes en dichte bossen zijn vandaag ons deel. Minder is de rijstijl van de Poolse kamikaze-piloten. Ze lappen de maximumsnelheden zwaar aan hun laars maar vooral hun inhaalmanoeuvres doen ons best wel schrikken.

Rond 19 u betrekken we een modern appartement op 5 Km van Gdansk.

Gdansk - Brama Zlota.JPGNa een zeer korte pauze bezoeken we het centrum van Gdansk. We parkeren de wagen in de buurt van de Gouden Poort (Brama Zlota) foto. We flaneren door Dluga Street (de 'Meir' van Gdansk) langs Fontanna Neptuna tot de Groene poort (Brama Zielona). Daar slaan we linksaf langs het water voorbij de Brama Chlebnika, de Brama Mariacka en de Brama Swietojanska. Over deze laatste ligt de SS.Soldek, een oude stoomboot. We slenteren verder door de oude stad langs de Basilica Mariacka en de Fontanna Czterech Kwartalow (fontein van de 4 leeuwen).

 

Tegen zonsondergang bevinden we ons op de scheepswerf van Gdansk. Daar ontstond in het begin van de jaren '80 de vakbond Solidarnosc. Deze speelde een enorme rol in de val van de communistische regimes in Oost-Europa. Lech Walesa, de latere president van Polen, was hun belangrijkste leider. In hun streven naar betere werkomstandigheden en meer vrijheid werden tientallen arbeiders doodgeschoten bij gewelddadige betogingen. Het monument aan de werf (foto) moet deze gesneuvelden gedenken.

Gdansk - Solidarnosc.JPG

 

De commentaren zijn gesloten.