19-07-15

Banja Luka - Ljubljana

We verlaten zo vlug mogelijk onze sauna in Banja Luka. Eerst hebben we een stuk betalende snelweg die ons omgerekend 1 Euro kost. Even voor de grens tanken we de auto vol. De Diesel staat hier 1,97 Bam ( één Euro ) geprijsd. We zijn al bevreesd voor de grensovergang, maar deze verloopt zeer vlot.

In Kroatie rijden we langs Zagreb tot de grens met Slovenië over een betalende snelweg : totaal iets minder dan 6 Euro tol. Voor de grens schaffen we een 7-dagen snelwegvignet voor Slovenië aan : 15 Euro. Ook deze grensovergang verloopt noemenswaardige problemen. We zijn nu terug in de Eurozone en dat voelt als thuis.

Om 14 uur bereiken we ons nieuwe verblijf : Vila Ema in Ljubljana. Zeer netjes, echte airco, ruim, aparte slaapkamer en zeer vriendelijke gastvrouw. We krijgen een zeer degelijke info over Ljubljana. Even naar de Tour kijken.  Marina doet een schoonheidsslaapje.

We rijden met de wagen tot hartje stad en parkeren ondergronds naast de Drakenbrug.

Onze wandeling kan beginnen. Ljubljana is de stad van de bruggen : er zijn 4 belangrijke. De Drakenbrug of Zmajski Most, de Schoenmakersbrug of Cevljarski Most, de Slagersbrug of Mesarski Most en de belangrijkste : de Tromostovje. Deze laatste is een brug die uit drie delen bestaat. Foto 's bruggen :

Zmajski Most

Zmajski Most.JPG

Cevljarski Most

Cevljarski Most.JPG

Mesarski Most

Mesarski Most 2.JPG

Tromostovje

Tromostovje 2.JPG

We passeren op onze tocht de Centrale markt met zijn zuilengalerij en komen zo op het belangrijke Presernov Plein terecht (foto).

Presernov Trg 4.JPG

We zetten onze tocht verder langs de de Neboticnic ( een oude wolkenkrabber), de Nationale Galerij, het Nationaal museum, het Parlement, het Congresplein, de Universiteit en de Bibliotheek. We steken de Ljubljanica rivier over en komen voorbij de Town Hall en de Kathedraal. Op het Krekop Trg nemen we de kabelcabine voor 4 Euro per persoon naar het Ljubljanski Grad ( foto ).

Ljubljanski Grad 2.JPG

Dit fort regeert over de stad. De eerste overblijfselen, hier gevonden, dateren van 5.000 jaar geleden. Het fort is mooi gerestaureerd en van op de grote toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn ruime omgeving.

Moe en voldaan keren we terug naar ons appartement waar we onszelf een koude schotel maken. En dat smaakt bij zo'n hitte. Want de temperatuur op de Balkan geraakt maar niet onder de 35°C.

18-07-15

Sarajevo - Banja Luka

Vandaag wordt de laatste dag in Bosnië - Herzegovina. Het land blijft me verbazen. Zeer goed verzorgde wegen, rustige mensen op de baan, zeer weinig vrachtvervoer langs de nationale wegen en geen files. We nemen het enige stukje autosnelweg  tussen Sarajevo en Zenica. We betalen er 5,50 BAM ( Bosnische Mark) voor, omgerekend 2,70 Euro. Iets voor Zenica verlaten we de autoweg richting Jajce.

In Jajce vinden we een spectaculaire waterval : een mini-Niagara Falls (foto's).

Jajce.JPG

Jajce 10.JPG

Voor we naar ons optrekje toestomen, want het blijft hier uiterst warm, brengen we een blitzbezoekje aan Banja Luka, de hoofdstad van de noordelijke Servische deelrepubliek. Ze heten het hier REPUBLICA SRPSKA.

We parkeren in een ondergrondse garage om de auto een beetje koel te kunnen houden. We begeven ons naar de Saborni Hram Hrista Spasitelja moskee. Het is een tamelijk grote moskee met gouden koepels (foto).

Saborni Hram Hrista Spasitelja.JPG

We wandelen voorbij het Presidentieel Paleis naar de iets verderop gelegen Basilica Bonaventura. Een zeer moderne kerk met een klokkentoren in de vorm van een giraffenkop, dat vinden wij althans (foto).

Katedrala sv. Bonaventure.JPG

Aan de andere zijde van de brede laan staat het Partizanen monument (foto).

Partizanenmonument.JPG

Nu nog naar ons logeeradres 4 Km verderop. Apartmani Trojka ligt op een heuvel met uitzicht op de stad Banja Luca. We betalen 30 Euro voor een overnachting. Het is een ruim modern appartement met airco :maar op de Balkan betekent airco wel eens een gewone luchtblazer, en niet eens koude lucht. Dus bij het opstellen van deze blog, zit ik te zweten als een rund.

17-07-15

Mostar - Sarajevo

Bosnië - Herzegovina is een zeer mooi land. Diep uitgesneden rivierbeddingen afgebakend met enorme rotsmassa 's. Een hooggebergte met grootse landschappen.

We volgen een groot deel van vandaag de rivier Neretva en passeren plaatsjes als Ostrozac en Konjic (foto).

Konjic.JPG

We kunnen rustig vorderen : vandaag en morgen staan er geen vervelende grenscontroles op het programma.

Na een dikke 2 uur rijden staan we al in het centrum van Sarajevo. We huren voor 95 Euro bij Apartments Casa United. De beloofde keuken is niet aanwezig en vandaag wordt het Suikerfeest gevierd bij de Moslims. Gevolg : op enkele souvenierkraampjes in het oude stadsgedeelte na, is zo goed als alles  hier gesloten.

Ons bezoek aan de stad starten we bij de Kunstacademie, een prachtig gebouw (foto).

Kunstacademie 2.JPG

We zetten onze tocht verder langs de Miljacka -rivier tot aan het Austrija Trg. Op het plein werd de aartshertog van Oostenrijk Frans Ferdinand op 28 juni 1914 doodgeschoten door een Servisch nationalist. Het was de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Terug de Miljacka over langs de Latinska Cuprija (foto).

Latinska Cuprija.JPG

We volgen de oever van de rivier naar het oosten en belanden zo bij de Nationale Bibliotheek, het vroegere stadhuis (foto).

Nationale Bib.JPG

Langs het Duivenplein ( Sebilj ) en de Bazaar komen we in de Ferhadjia terecht. Dit is normaal de levendige winkelstraat van de stad. Levendig en druk is ze nu ook, maar de winkels zijn bijna allemaal gesloten. We stappen nog voorbij de Heilig Hart Kathedraal waar op de voordeur de foto van onze aartsbisschop Leonard prijkt : je komt ook overal Belgen tegen Lachen.

Overal in de stad zie je nog de gevolgen van de recente oorlog tegen de Serviërs ( 1992-1995 ). Kogelinslagen sieren nog vele gevels. In het Veliki  Park staat een monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde kinderen van Sarajevo : 5 kleine zuilen vermelden de namen. Het zijn er honderden. Ook het beeld van de Roepende Vader vind je in dit park. De vader roept  zijn kinderen om zich over te geven aan de Serviërs die beloofd hebben hen niets te doen. Enkele dagen later worden ze allen dood teruggevonden. Vermoord door Servische kogels (foto).

daar na met kinderen vermoord.JPG

We besluiten de dag met een etentje bij Mc Donalds : de eerste frieten in twee weken en dat smaakt.