15-07-15

Tirana - Dubrovnik - Mostar

Het vertrek in Tirana valt wat tegen. Enorm druk. De hoofdstedelingen hebben nog nooit van een rijvak gehoord, laat staan er één gezien. Na een uurtje puffen zitten we eindelijk op de grote baan richting Shkoder. Het stuk tussen Tirana en deze noordelijke stad is het slechtste van Albanie.

Na Shkoder gaat het terug vlot en is de baan ook terug goed berijdbaar. Maar dan volgt de grensovergang Albanie-Montenegro. Ik denk dat onze douaneman aan Albanese kant niet kon schrijven : hij is wel 10 minuten bezig geweest met het ingeven van onze namen op zijn computer. Een halfuur later staan we eindelijk op Montenegrijnse bodem.

In Montenegro zijn de wegen tamelijk goed onderhouden. Soms zijn ze zeer smal. We laten de hoofdstad Podgorica links liggen en vervolgen onze weg naar Niksic. Onderweg bezoeken we het Monastir Ostrog. Een klooster volledig in een berg gebouwd (foto).

Manastir Ostrog 9.JPG

De tocht te voet omhoog is wel niet van de poes (foto). Meer dan 200 trappen !

Manastir Ostrog.JPG

Daarna rijden we door het prachtige en bergachtige land dat Montenegro toch wel is.

We rijden nu richting Trebinje in Bosnië en naderen de volgende grenspost : deze van Montenegro met Bosnië. Het is één van de vlotste tot nu toe. In Bosnië zelf is het traag opschieten en oppassen geblazen voor loslopende koeien (foto).

koeien in Bosnië.JPG

Na Trebinje ligt onze volgende grensovergang in het verschiet, deze van Bosnië met Kroatië. Bijna een uur hebben we hier aangeschoven met maar een 30-tal wagens voor ons. Sommige wagens werden onderste boven gehaald, zelfs de motorkap moest open. Uiteindelijk is het onze beurt en het moet zijn dat ik mooie ogen heb, want de vrouwelijke douanebeambte liet me onmiddellijk door .

Rond 18u bereiken we dan Dubrovnik (foto).

Dubrovnik 5.JPG

We bezoeken onmiddellijk de oude en ommuurde stad. Het is een echte aanrader. Langs de Pilepoort lopen we het oude stadscentrum binnen, voorbij de Grote Fontein van Onofrio komen we in Stradun terecht. Stradun is de grote geplaveide winkelstraat die het westen met het oosten van de stad verbindt. Aan de oostkant van deze straat vinden we het Sponza Paleis (foto),

Sponza Paleis.JPG

De Blasiuskerk, het Rector Paleis, de kathedraal en het Dominicaner Klooster. Door een klein poortje komen we in de haven terecht. Daar ligt toevallig het schip dat figureert in Game of Trones (foto).

Game of trones boot 2.JPG

Na een lekker ijsje stappen we terug naar ons Apartman Nina @ Anita, waar we voor 80 Euro per nacht een zwoele studio krijgen. Tot nu toe ons slechtste logement.

De volgende dag leidt ons langs de schilderachtige Adriatisch kust èn weer drie grensposten. De grensposten liggen hier voor het rapen. Vooral de laatste grenspost, deze van Kroatië naar Bosnië - Herzegovina is weer de moeite waard. 40 minuten was het verdict.

Maar Herzegovina, het zuiden van het land, is prachtig. We houden eerst halt bij de watervallen van Kravice. Rondom dendert het water naar beneden en de autochtone bewoners komen zich baden in het zuivere water (foto).

Kravice 4.JPG

Daarna stoppen we in Blagaj. Het Derwisj House staat tegen de rots geplakt (foto).

Blagaj 11.JPG

En dan maar verder naar het 10 Km verder gelegen Mostar. We logeren er in Casa Mostar. De familie, die het appartement runt, heeft tijdens de oorlog ( rond 1992 ) in Antwerpen gewoond. De dochter spreekt nog een klein beetje Nederlands. Het is een prachtig appartement met alles erop en eraan. 50 Euro voor één nacht.

De oude stad en de bekende brug, de Stari Most, liggen op enkele honderden meters van ons verblijf.  We slenteren door de smalle , verkeersvrije straatjes rond de oude brug en steken de Neretva over via de Stari Most (foto).

Stari Most 2.JPG

We houden het vandaag kort en genieten nog van de airco op ons stekje hier : het was hier vandaag soms 45°C en in de file aan een grenspost is dat , ik garandeer het je, HEET (foto).

Bosnie.jpg

 

 

De commentaren zijn gesloten.