23-07-12

Van Plitvice naar het eiland Brac

's Morgens ontwaken we in het zeer rustige dorpje Stojanac, 5 Km van de watervallen gelegen. Vandaag, 21 juli, hebben we een korte trip voor de boeg. We doen het rustig aan en rijden door het groene binnenland richting Zadar. Daar nemen we de snelweg naar Split. De afdaling naar Sibenik is de moeite waard. Eerst zie je van op grote hoogte twee meren liggen en een kwarttiertje later rij je tussen de twee meren door.

Rond 13 uur arriveren we in de haven van Split, waar we de autoferry moeten nemen naar het eiland Brac. Een ticket ( 33 Kuna per persoon, ongeveer 5 Euro en 160 Kuna voor de auto, ongeveer 23 Euro ) bemachtigen was simpel, maar dan dat aanschuiven en parkeren van de auto in het ruim ? Om kort te gaan : om 14 uur zitten we in de airco-gekoelde binnenzaal van het schip met prachtig uitzicht op de stad Split en om 14u20 varen we af richting Supetar op Brac. Het is een zeer rustige en ontspannen boottocht van 50 minuten met uitzicht op de hoge bergkam op het vasteland en de zee tussen de eilanden. Af en toe verplaatsen we ons naar het bovendek om een nog beter vergezicht te hebben. Iets over 15 uur staan we met wagen en al op vaste bodem.

Er volgt nog een adembenemende autoreis van Supetar tot Milna door het ruige binnenland van het 40 bij 15 Km grote eiland. De wegen zijn smal en nauwelijks berijdbaar en een vrachtwagen kruisen is een hele onderneming. Rond 16 uur zijn we ter bestemming : een nieuw appartement met airco en zwembad op nauwelijks 50 meter van een zee-inham. Het appartement beschikt over de nodige luxe : flatscreen-TV met BVN ontvangst, WIFI, afwasmachine,... Ook aan ontspanning is gedacht : tafeltennis, biljart, voetbaltafel, darts,...

De temperatuur overschrijdt de 30 graden en we hopen hier lekker te ontspannen de volgende 14 dagen. Dan beginnen we aan de terugreis en hoop ik jullie terug te verblijden met een reisverslag. Tot dan !

20-07-12

Plitvic Jezera, een paradijs

Voor de middag houden we platte rust. We hebben het even nodig. Alleen het oorlogsmonument over ons appartement trekt de aandacht. Het is er eentje uit 1991 en herinnert aan de gesneuvelden van deze kleine gemeenschap, met een 400-tal bewoners, tijdens de Bosnisch-Kroatische oorlog. Heel het dorp was weggebombardeerd en werd na de oorlog op kosten van het nieuwe onafhankelijke Kroatisch bewind heropgebouwd. Er staan een 15-tal namen van gesneuvelden op de gedenksteen. Oorlog is soms dichterbij dan je vermoedt.

In de namiddag is het dan eindelijk zo ver : we bezoeken de meren en watervallen van Plitvice. De inkomprijs is schappelijk : 110 Kuna voor een volwassene en 55 Kuna voor kinderen tot en met 18 jaar. 1 Euro = 7 Kuna. Daarna kan de wandeling door het prachtige park beginnen. We vertrekken aan parking 1, de bovenzijde van het park en krijgen onmiddellijk een uitzicht over de grote waterval en een panoramisch zicht op een groot deel van de eerste meren. Na een flinke afdaling belanden we tussen de kleinere watervallen en meertjes. Je weet niet waar eerst kijken.

Halfweg de wandeling worden we met een boot naar de andere oever van het grootste meer gebracht, waar de feeërieke wandeling wordt verdergezet. We aanschouwen een honderdtal watervallen aan deze zijde van het park. We zien ontelbare vissen in het heldere water. Ja zelfs een waterslang en een grote groene kikker staan op het kijkmenu.

Na een stevige wandeling van 4 uur bereiken we het treintje dat ons in een sneltreintempo naar onze vertrekplaats brengt. Ik heb voor een tijdje genoeg watervallen gezien.

We willen deze zonnige en prachtige dag beëindigen met een uitstapje naar Bihac in Bosnië-Herzegovina. Na een stevige aanschuifbeurt aan de grens belanden we in een mooi land qua landschap. Hetgeen ons opvalt zijn de minaretten die boven elk dorp uitreiken. Bihac zelf is een nogal klein nietszeggend stadje en teleurgesteld keren we terug naar Kroatië, waar we onszelf tracteren op een pizza.

Nu nog even nagenieten  met een glaasje wijn op het terras van ons verblijf. Morgen volgt de laatste dag van onze weektrip. Ik laat jullie wel weten hoe hij verlopen is.

19-07-12

Van Budapest naar Plitvice in Kroatie

Opgestaan met een heerlijk zonnetje, eindelijk zou ik zeggen, in centrum Budapest. Blijgezind vertrokken naar het zuiden langs het Balatonmeer waar we een half uurtje file hadden door een vrachtwagen die een deel van zijn lading verloren had (dakpannen). Maar onze dag kon niet stuk, dachten we.

Rond 12 uur bereiken we de Hongaars-Kroatische grens. Er schuiven een 50-tal wagens aan, maar de grenspost blijft dicht : stiptheidsactie vermoeden we. Want zowel het Hongaars als het Kroatisch gaan ons petje te boven. Iedereen zijn wagen uit, maar niemand begrijpt de reden van de afgesloten grens. Mijn vrouw wisselt voor alle zekerheid een aantal Euro's in voor Kuna's. Na een half uur wachten komt er schot in de zaak en schuiven we stilaan richting de grenspost, waar we een degelijke check-up ondergaan. Oef, we zijn in Kroatie.

We vervolgen onze weg langs Zagreb waar de thermometer 34 graden aanwijst. In Karlovac verlaten we de snelweg en nemen de rijksweg 1 richting Plitvice Jezera. Onderweg zien we nog een auto op zijn dak liggen en een ziekenwagen die snel wegrijdt met de gewonden.

Rond 17 uur bereiken we onze bestemming, appartement Ana in Smoljanac. We betrekken een ruime studio en schrijven ons in voor de barbecue van Ana. Het wordt waarschijnlijk een leuke avond.