20-07-12

Plitvic Jezera, een paradijs

Voor de middag houden we platte rust. We hebben het even nodig. Alleen het oorlogsmonument over ons appartement trekt de aandacht. Het is er eentje uit 1991 en herinnert aan de gesneuvelden van deze kleine gemeenschap, met een 400-tal bewoners, tijdens de Bosnisch-Kroatische oorlog. Heel het dorp was weggebombardeerd en werd na de oorlog op kosten van het nieuwe onafhankelijke Kroatisch bewind heropgebouwd. Er staan een 15-tal namen van gesneuvelden op de gedenksteen. Oorlog is soms dichterbij dan je vermoedt.

In de namiddag is het dan eindelijk zo ver : we bezoeken de meren en watervallen van Plitvice. De inkomprijs is schappelijk : 110 Kuna voor een volwassene en 55 Kuna voor kinderen tot en met 18 jaar. 1 Euro = 7 Kuna. Daarna kan de wandeling door het prachtige park beginnen. We vertrekken aan parking 1, de bovenzijde van het park en krijgen onmiddellijk een uitzicht over de grote waterval en een panoramisch zicht op een groot deel van de eerste meren. Na een flinke afdaling belanden we tussen de kleinere watervallen en meertjes. Je weet niet waar eerst kijken.

Halfweg de wandeling worden we met een boot naar de andere oever van het grootste meer gebracht, waar de feeërieke wandeling wordt verdergezet. We aanschouwen een honderdtal watervallen aan deze zijde van het park. We zien ontelbare vissen in het heldere water. Ja zelfs een waterslang en een grote groene kikker staan op het kijkmenu.

Na een stevige wandeling van 4 uur bereiken we het treintje dat ons in een sneltreintempo naar onze vertrekplaats brengt. Ik heb voor een tijdje genoeg watervallen gezien.

We willen deze zonnige en prachtige dag beëindigen met een uitstapje naar Bihac in Bosnië-Herzegovina. Na een stevige aanschuifbeurt aan de grens belanden we in een mooi land qua landschap. Hetgeen ons opvalt zijn de minaretten die boven elk dorp uitreiken. Bihac zelf is een nogal klein nietszeggend stadje en teleurgesteld keren we terug naar Kroatië, waar we onszelf tracteren op een pizza.

Nu nog even nagenieten  met een glaasje wijn op het terras van ons verblijf. Morgen volgt de laatste dag van onze weektrip. Ik laat jullie wel weten hoe hij verlopen is.

De commentaren zijn gesloten.